srijeda, 29. veljače 2012.

MALO O DECOUPAGEU

Decoupage - je veoma stara, ali popularna tehnika ukrašavanja upotrebnih i ukrasnih predmeta upotrebom salveta, decoupage papira, akrilnih boja, tehnikom raspucavanja površine, pozlaćivanjA i lakiranja.




POVIJEST
Predmeti ukrašeni decoupage tehnikom nađeni u Kini potječu još iz 12. stoljeća, ali je sama tehnika dobila na popularnosti tek u 17. i 18. stoljeću u Francuskoj gdje je i dobila ime decoupage. Sam naziv decoupage dolazi od francuske riječi decouper što znači izrezivati. Riječ je zapravo o izrezivanju motiva, sličica i njihovom lijepljenju na različite predmete te njihovom kasnijem premazivanju s nekoliko slojeva laka ili decoupage ljepila kako bi te motive zaštitili.  Decoupage  nam stvara novi izgled površine i zato su za decoupage idealne površine predmeta koji je islužio svoj vijek trajanja. To su razne kutijice, okviri, mali namještaj i sl.
U Francuskoj nalazimo prve primjerke decoupage na dvoru kralja Luja XV gdje su žene umjetnice crtale, rezale taj nacrtani decoupage papir na komadiće i lijepile ga i lakirale na komade namještaja , stalke za perike, četke za kosu... Komadi crtanog papira za decoupage bili su skupi i ljudi koji su to radili decoupage pripadali su bogatoj eliti. Ali kako crteži nisu slikani na površini, slikarskom platnu ili sl., već su za oslikavanje decoupageom korišteni rezani komadići oslikanog papira, decoupage tehnika se ironično nazvala ˝arte povero˝ ili umjetnost siromašnih.


U 17. stoljeću ta je tehnika bila vrlo popularna i u Veneciji gdje su ju tamošnji obrtnici i umjetnici koristili kao jeftiniju alternativu lakiranom namještaju te su ju nazivali “lacca contrafatta” ili “krivotvoreno lakiranje” te je stoga bila popularna i pod nazivom “umjetnost siromašnih”.
U 18. se stoljeću decoupage proširio i među europskim plemstvom, te su se njime počele baviti i dvorske dame koje su tako uređivale svoj namještaj i sitne predmete.
U 19. stoljeću decoupage je postao popularan i u Engleskoj među srednjom i višom klasom gdje su se uređivali razni ukrasni predmeti, sitni pokloni i slično.
U 20. su se stoljeću decoupageom između ostalih bavili i Pablo Picasso i Henri Matisse.
Decoupage  je izuzetno jednostavna tehnika i svaka osoba može u kratkom vremenu svladati ovu vještinu i postati  uspješan kreator decoupaga.

NA ČEMU I S ČIME?

Mogućnosti su bezbrojne. Svi predmeti koji su napravljeni od: neobraðenog ili sirovog drva, na lakiranim drvenim površinama, na stiroporu, na tekstilu, staklu, plastici, terracoti, porcelanu, lakiranoj ili pećenoj keramici, keramičkim i porcelanskim pločicama, kamenu, na plastičnim laminatima, aluminiju, na metalnim predmetima, na kartonu i na MDF-u,na predmetima koji su napravljeni od slame, na skaju i na koži, na voštanim svijećama, zidovima...
Ovisno o materijalu od kojeg je napravljen predmet kojeg smo izabrali za decoupagiranje. Najčešće se koriste motivi sa salveta ili posebnih papira namijenjenih za decoupage koje možete kupiti u specijaliziranim hobby dućanima ili na internetu. Naravno motive možete i printati (npr. na rižin papir), ali pazite da tako isprintani motiv prvo ˝fiksirate˝ prije nego što ga koristite kako vam se boja ne bi razlila. Možete kupiti fiksator u spreju ili motiv premazati u nekoliko slojeva bijelim pva ljepilom - koje postane prozirno nakon što se posuši.

Nema komentara:

Objavi komentar